
Kaymakamlıktan kira yardımı almak isteyen vatandaşların, gerekli koşullardan en az birisini yerine getiriyor olması gereklidir.
· Sigortalı herhangi bir işte çalışmayan,
· Üzerine kayıtlı herhangi bir mal varlığı olmayan,
· Geçim sıkıntısı çektiğini kanıtlayan kişiler devlet tarafından kira yardımı alabilirler.
Kira Yardımı Almak İçin Nereye Başvuruda Bulunulmalıdır?
Kişiler, kira yardımı almak için il ya da ilçelerinde yer alan kaymakamlıklara başvuruda bulunabilirler. Ayrıca sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yolu ile de bu yardıma başvuru sağlanabilir. Bu vakıf üzerinden kişinin daha önce almış olduğu bir yardım yoksa, kayıt oluşturması gereklidir.
Kira Yardımı Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Kaymakamlıktan kira yardımı almak için kişilerin TC kimlik kartı ile başvuruda bulunması gereklidir. Ayrıca kira ödemesini karşılayamadığını belirten bir fakirlik belgesi de başvuru esnasında verilmelidir. Kira yardımı almak için vakıftan verilen bir form eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Kurum eğer gerekli görür ise dilekçe yazılmasını da talep edebilir. Ayrıca kişinin gelir miktarını belirten bir gelir belgesi ve ikametgah belgesi de bu yardım esnasında istenen belgelerdendir.
Fakirlik belgesi, kişilerin ikamet ettikleri mahallenin muhtarından kolaylıkla alabileceği bir belgedir. Maddi durumu yeterli olmayan kişiler fakirlik belgesini alabilirler.
Kira Yardımı Miktarı Ne Kadardır?
Kaymakamlıktan kira yardımı almak isteyen kişilerin yaşadığı il, alacakları miktar konusunda belirleyici olur. Kişiler eğer Ankara, İzmir ve İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşıyor ise en yüksek ödemeden yardım alırlar. Küçük şehirlerde yaşayan kişiler ise şehirdeki kira ortalamasına göre bir yardım desteği alırlar. Düzenli olarak her ay ödenen bu yardım 500 ile 700 TL arasında değişiklik gösterir. Yardım ödemesi alan kişiler her ay PTT şubelerinden düzenli olarak ödemelerini çekebilirler.
Kira Yardımı Ne Zaman Kesilir?
· Kira yardımı alan kişinin gelir düzeyinin artması,
· Sigortalı bir işe başlangıcının girilmesi,
· Gayrimenkul satın alması ile bu yardım kişilerden kesilir.
Kişiler eğer geliri arttığı halde yardımı kesmek için başvurmaz ise vakıf, gelirin arttığını tespit ettiği zaman yardımı keser. Ödeme yapılan süre ise kişiden faizli bir şekilde yasal olarak talep edilir.