
Dul maaşı, eşinden ayrı olan bayanlara verilen ve çocuklarıyla birlikte geçimini sağladığı bir maaştır. Bu maaş sayesinde vefat eden kişinin hem eşi hem de çocukları geçimini sağlayabilir. Dul maaşı ise her sene enflasyon oranına göre değişmektedir ve dul maaşını belirleyen farklı parametrelerde vardır. Bu parametreler doğrultusunda kişinin alacağı dul maaşı belirlenir ve her ay kişiye devlet tarafından ödenir.
Dul Maaşı Kimlere Verilir?
Dul maaşı,sigortalı olarak çalışan bir kişinin vefat etmesi durumunda geriye kalan hak sahiplerine, yani eşine verilen maaştır. Ayrıca eğer var ise çocuklarına da yetim maaşı adı verilen bir maaş bağlanmaktadır. Vefat eden kişinin kadın ya da erkek olması fark etmeden eşi ve çocukları bu haktan yararlanabilir. Çocuklarda ise kız ya da erkek çocuk ayrımı yapılmaz, her ikisi de devletten yetim aylığı alabilir. Ancak kız ve erkek çocukların yetim aylığını alacakları miktar konusunda farklılıkları vardır. Kız çocukları bekâr ve çalışmıyor oldukları sürece, yaş sınırı olmaksızın yetim aylığını alabilir. Erkek çocukları ise öğrenim görmedikleri durumlarda 18, orta öğrenim gördükleri durumlarda 20, yüksek öğrenim gördükleri durumlarda ise 25 yaşına kadar kesintisiz olarak yetim aylığı alabilirler. 25 yaşını doldurduktan sonra ise erkek çocukların aylıkları kesilir.
Dul Maaşı Ne Kadardır?
2020 yılında belirlenen dul maaşı, enflasyon miktarına göre ve emekli maaş zammına göre hesaplanır. 2020 yılı için sigortalı olarak çalışan eşleri vefat eden kişilere aylık 650 TL dul maaşı ödenmektedir.
Dul Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Dul maaşının hesaplanması, vefat eden kişinin maaş durumuna göre belirlenir. Kişinin aldığı maaşın belirli yüzdelik oranlarında hak sahipleri dul maaşı ya da yetim maaşı almaktadır.
Dul maaşı ve yetim maaşı hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır:
Vefat eden sigortalı kişinin eşine maaşının %50 oranında maaş bağlanır.
Vefat eden sigortalının çocuğu yoksa eşine maaşının %75’i oranında maaş bağlanır.
Vefat eden sigortalının bir çocuğu varsa, çocuğa yüzde %25 oranında maaş bağlanır.
Vefat eden sigortalının çocuklarının her birine %25 oranında maaş bağlanır.
Çocuk başına ödenen yetim aylığı ve eşe ödenen dul aylığı toplamı, vefat eden sigortalının maaşı üzerine çıkamayacağı için belirli indirimler yapılarak maaş pay edilir.
Anne ve babanın vefat etmiş olması durumunda çocuğa %50 oranında maaş bağlanır.
Vefat eden sigortalının emekli maaşının %90’ına kadar yakınlarına maaş bağlanmaktadır. Böyle bir durumda maaş eşe 2, çocuklara 1 hisse olarak pay edilerek hesaplanır.
Dul Maaşı Ödeme Tutarlarına İlişkin Şartlar Nelerdir?
Dul maaşı ödeme tutarlarına ilişkin şartlar şu şekilde sıralanırlar:
Dul maaşı başvurusu onay alanların, her hangi bir işte çalışmıyor olması ve hiç çocuklarının bulunmuyor olması şartlarının sağlanmasıyla, vefat eden eşlerinin maaşlarının % 75’i tutarında maaş almaları sağlanır.
Vefat eden kişinin eşi bir çocuk sahibi ise vefat eden eşin maaşının % 50’si tutarında dul maaşı almasına karar verilir.
Dul maaşı alacak kişinin iki çocuğu bulunuyorsa, vefat eden eşin maaşının % 25’i kadar maaş tutarı ödemesi yapılır.
Dul maaşı alacak kişinin 3 çocuğu varsa, dul maaşı ödemesi vefat eden eşin maaşının % 20 ‘si tutarında yapılır.
Bu tutarlar üzerinden belirlenen dul maaşı ödemleri, sigortalı olarak çalışma sağlamış olan ve vefat eden kişilerin eşlerine yapılır.
Dul Maaşı Başvuru Talep Şartları Nelerdir?
Dul maaşı başvuru şartları hakkında bilgiler şu şekilde sıralanırlar:
Vefat eden kişinin vefatı öncesi, minimum 5 yıl boyunca Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışmış olması şartının sağlanması ile dul maaşına başvuru yapılır.
Vefat eden eşin 5 yıllık çalışma süresinde minimum 9.000 günlük prim ödemelerinin tamamlanmış olması şartının sağlanması ile başvuru yapılır.
Vefat eden eşin çalıştığı döneme ilişkin prim borcunun bulunmuyor olması şartının sağlanması halinde dul maaşı için başvuru yapılır.
Dul Maaşı İçin Muhtaçlık Belgesi Nasıl Alınır?
Dul maaşı alımı için gerekli olan muhtaçlık belgesi, kişinin ikamet ettiği yerde bulunan muhtarlıktan alınır. Muhtaçlık belgesi sahibi olan kişilere, dul maaşı bağlanma uygulaması sağlanır. Bu duruma bağlı olarak kişi, muhtaçlık belgesi formu alarak, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvuru yapmalıdır.
Kişi ikamet yerine bağlı olan muhtarlığa nüfus cüzdanı ile giderek, muhtaçlık belgesi almak istediğini bildirir. Talep üzerine, ‘’muhtaçlık belgesi alım dilekçe formu’’ doldurulup, teslim edilir. Kişinin her hangi bir sosyal güvencesinin ve sigortasının olmaması ve üzerine kayıtlı taşınmaz bir mal bulunmaması şartlarının sağlanması halinde, muhtarlıkça muhtaçlık belgesi kişiye verilir.
Dul Maaşı Başvurusu İçin Evraklar Nelerdir?
Dul maaşı başvurusu sırasında belgeleri eksiksiz ve hatasız bir şekilde kuruma teslim etmeniz gerekir. Aksi takdirde dul maaşı başvurunuz dikkate alınmaz. Bu yüzden süreci doğru takip etmeye ve belgeleri eksiksiz bir şekilde teslim etmeye özen göstermelisiniz.
Dul maaşı başvurusu sırasında istenen belgeler şu şekildedir:
T.C. kimlik kartı
Vefat eden kişinin ölüm belgesi
2 tane vesikalık fotoğraf
Veraset ilanı (Noter tasdikli)
Vukuatlı nüfus kayıt örneği
Erkek çocuklar için öğrenim durumunu ispatlayan belge
Dul Maaşı İçin Kimlik Bilgileri Formu Nasıl Alınır?
2020 dul maaşı başvurusu için gerekli olan kimlik bilgileri formu, Nüfus Müdürlüğüne yapılan başvuru ile alınır. Dul maaşı alım talebi yapacak olan kişi, ikamet yerine bağlı konumda olan Nüfus Müdürlüğü binasına giderek, nüfus cüzdanı iletimi ile kimlik bilgileri formu talep eder. Talep üzerine yetkili görevlilerce, kimlik bilgileri formu kişiye teslim edilir.
Dul Maaşı İçin Nüfus Kayıt Örneği Nasıl Alınır?
Dul maaşı alımı için nüfus kayıt örneği, başvuru yapacak kişinin ikamet bölgesine bağlı konumda olan Nüfus Müdürlüğü binasından talep edilir. Kimlik ile Nüfus Müdürlüğünden alınan nüfus kayıt örneği, ıslak imzalı ve kaşeli olarak temin edilmelidir. Evrağın dul maaşı alımında kullanılabilmesi için kaşeli ve ıslak imzalı aslının alınması sağlanır.
Dul Maaşı Başvurusu Nereye Yapılır?
Dul maaşı başvuru talebi, dul maaşına başvuru yapacak kişinin yaşadığı ilde yer alan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yapılır. Yaşanılan ilde yer alan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yapılan müracaat sırsında, başvuru için gerekli olan belgeler tam ve eksiksiz şekilde iletilerek, dul maaşı alımı için talepte bulunulur.