
Dul maaşına başvuru yapmak isteyen kişilerin gerekli evrakları tamamlamasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat etmesi gerekmektedir. Sosyal güvenlik kurumuna istenen tüm evrakları teslim eden kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’nda “Dul Maaşı Alım Talebi Dilekçesi” doldurması istenir. Daha sonra doldurduğu bu dul maaşı başvuru dilekçesini Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki yetkili kişilere teslim etmesi gerekir. Bu işlemlerin yapılmasının ardından başvuru yapan kişinin dul maaşı başvurusu işleme alınır.
E-Devlet Üzerinden Dul Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-devlet kapısı üzerinden dul maaşına başvuru yapmak isteyen kişilerin öncelikle en yakın PTT şubesine giderek şifre almaları gerekmektedir. E-devlet şifresi olan kişiler hesaplarına giriş yaptıktan sonra sadece birkaç adımda başvurularını tamamlayabilirler.
İzlenmesi gereken adımlar ise şu şekildedir:
T.C. kimlik numarası ve şifre ile hesaba giriş yapılmalıdır.
‘Kurumlar’ kısmına tıklanır.
Açılan sayfada ‘Sosyal Güvenlik ve Sigorta’ sayfasına gidilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan hizmetler arasından ‘Ölü Yardımı ve Dul/Yetim Aylığı’ kısmı bulunur ve tıklanır.
Açılan yeni sayfada vefat eden kişinin T.C. kimlik numarasını girilir.
‘Başvur’ butonuna tıkladıktan sonra başvurunuz tamamlanmış olur.
Dul Maaşı Ödemeleri Ne Zaman Yapılır?
Dul maaşı ödemleri, başvuruyu takip eden ilk ay içerisinde, başvurusu onay alan kişiye yapılır. Dul maaşı alım başvuruları, başvuru yapıldıktan sonraki ayın başında açıklanır. Açıklamanın yapılması ile dul maaşı ödemelerinin yapılmasına başlanılır. Ocak ayının 1’inde veya Ocak ayının 30’unda başvuru yapan kişiler, Şubat ayının 1’inde maaş alımı yapmaya başlarlar. Ay içerisinde yapılan başvuruların tamamı, bir sonraki aya ödeme aktarılması sistemi üzerinden gerçekleştirilir.
Ödemelerine başlanan dul maaşları, dul maaşı alımı sağlayan kişinin ikamet adresine en yakın konumda yer alan Ziraat Bankası ve Halk Bankası şubelerinden temin edilir.
Dul Maaşı Ödemeleri Hangi Bankalardan Alınır?
Dul maaşı ödemelerinin bankadan alınması için izlenen adımlar şu şekilde sıralanırlar:
Dul maaşı alacaklar kendilerine en yakın Ziraat Bankası veya Halk Bankası şubelerine giderler.
Gişe işlemleri için sıra alınır.
Sıranın gelmesi ile birlikte, kişiye ait nüfus cüzdanı, gişe çalışanına iletilir.
İletilen kimlikte yer alan bilgiler teyit edilip, dul maaşı tutarı, gişe çalışanına nakit olarak teslim edilir.
Dul Maaşında Kesinti Olabilir mi?
Dul maaşının kesintiye uğradığı bazı sebepler vardır. Bazı durumlarda geçici olarak kesinti yaşanırken bazı durumlarda da süresiz olarak kesinti yaşanabilir. Böyle durumlarda kesinti yaşamamak için sebepleri bilmeli ve dikkatli davranmak gerekir.
Dul maaşının kesintiye uğramasına sebep olacak olan sebepler şu şekildedir:
Vefat eden kişi üzerinden maaş alan eşin tekrar evlenmesi durumunda dul maaşı kesilir.
Vefat eden kişi üzerinden maaş alan kişilerin yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlaması durumunda dul maaşı ya da yetim maaşı kesilir.
Erkek çocuklarının yetim maaşını alma yaşlarının dolması durumunda yetim maaşı kesilir.
Kız çocuklarının evlenmesi durumunda yetim maaşı kesilir.
Anne ve babanın aylık gelire bağlanması durumunda vefat eden kişi üzerinden aldıkları ölüm aylığı kesilir.
Anne ve babanın asgari ücretten daha fazla bir gelire sahip olduğunun saptanması durumunda vefat eden kişi üzerinden aldıkları ölüm aylığı kesilir.
Dul Maaşı Alma Şartları Nelerdir?
Dul maaşı almak için belirli şartları yerine getirmek gerekir. Bu şartları hem vefat eden kişinin hem de maaşı alacak olan kişinin sağlaması gerekir. Bu şartları başvuru yapmadan önce sağlıyor olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunuz onaylanmaz ve dul maaşı alamazsınız.
Dul maaşına başvuru yapabilmek için istenen şartlar şu şekildedir:
Vefat eden kişi üzerinden dul aylığı almak isteyen kişilerin vefat eden kişiyle resmî olarak evli olması gerekmektedir. Aksi takdirde dul maaşı talep edemezsiniz.
Bağ-Kur kapsamında emekli olan kişinin vefatı 2008 yılından sonra gerçekleşmişse ödemesi gereken prim günü 1800 olmalıdır.
Bağ-Kur kapsamında emekli olan kişinin vefatının 2008 yılından önce gerçekleşmiş olması durumunda ise ödemesi gereken prim günü 1080 olmalıdır.
SSK kapsamında çalışan bir kişinin asgari olarak 5 yıl sigorta kapsamında çalışmış olması gerekir ve en az 900 gün prim ödemiş olması şartı aranmaktadır.
Ayrıca vefat eden kişi üzerinden yakınlarının yetim maaşı ya da dul maaşı alması için söz konusu kişinin hiçbir prim borcunun bulunmaması gerekir.
Dul Maaşından Çocuklar da Yararlanabilir mi?
Vefat eden kişinin çocukları da dul maaşı ya da yetim maaşından yararlanabilmektedir. Ancak yararlanabilmek için başvuru yapmak gerekir. Yapılan başvuru sonucunda, vefat eden kişiden dolayı çocuklarının alacağı dul maaşı ödeme planı şu şekilde hesaplanmaktadır:
Yalnızca 1 çocuğun vefat eden kişi üzerinden maaş talebi olması söz konusuysa bu durumda vefat eden kişinin eşine vefat eden kişi üzerinden bağlanan maaşın oranı %75 kadardır.
Vefat eden kişinin üzerinden maaş alma talebi oluşturan çocukların sayısı 1’den fazlaysa bu durumda ise vefat eden kişinin eşine bağlanan maaş oranı %70’tir. Kalan maaş oranı ise çocuklar arasında paylaştırılmaktadır.